ANA MENDIETA

Autora: Jànhavi Jordana

En aquesta estampa vull representar la violència masclista. Aquest tema ha estat tractat per Ana Mendieta des de la performance i el body art en moltes de les seves obres.
Per arribar a la imatge he emprar el meu propi cos. Sobre un paper de gran format he dibuixat amb les mans la silueta del meu cos amb gouache, sense pinzells… per sentir el contacte directe amb la matèria. Després he tacat parts d’aquest cos amb pintura vermella per expressar el maltractament i el dolor. A partir de la imatge resultant he construït l’estampa.

Ana Mendieta
(Cuba, 1948 – Nova York, 1985)
vista per Jànhavi Jordana

Artista conceptual multidisciplinària, escultora, pintora i videoartista formada als Estats Units i reconeguda per les seves performances dins del Land Art.
De personalitat lluitadora, reivindicativa i provocadora amb un enfocament eminentment feminista. Va dedicar la seva producció a mirar críticament la societat que l’envoltava per després cridar corporalment el rebuig i el patiment causat pel racisme, la política, la violència, la marginació i l’exili.
En les seves peces artístiques el cos és una eina fonamental, inclou siluetes creades en fang, terra, roques, flors silvestres i fulles. La sang, protagonista en les seves peces, és un element màgic i poderós que evoca el poder de la sexualitat femenina i l’horror de la violència sexual masculina. En les accions estableix una relació física i espiritual amb la Terra que pot estar motivada per les seves arrels cubanes, pel seu interès per la tradició africana i la santeria.