MARINA ABRAMOVIC

Autor: Joel Álcaraz

Vaig fer aquesta postal en homenatge a una de les seves performance, possiblement una de les més populars, “The Artist is Present” (Moma 2010). En aquesta acció es convidava al públic a seure davant l’artista durant una estona. La imatge representa l’emotiva trobada amb la seva ex parella, un moment de gran intensitat, on l’artista es va saltar el protocol, li va agafar les mans i va plorar.
A la imatge mostro les dues persones agafades de la mà, els colors estan triats específicament per representar el gènere masculí i femení, i la llàgrima que els cau es una petita referència a la compenetració que van sentir.

Marina Abramovic
(Belgrad, 1946)
vista per Joel Álcaraz

Artista contemporània s’autodefineix com “L’àvia de l’art de la performance”, pionera d’aquest gènere. Actua i treballa amb el seu propi cos, l’explora, alhora que n’explora també la interacció amb l’audiència.
En les seves accions és fonamental la participació de l’espectador, responsabilitzar-lo de les seves decisions i enfrontar-lo al patiment i als propis límits, físics i mentals.
La seva deliberada passivitat en algunes actuacions i el fet de deixar en mans del públic la decisió, ha posat de rellevància la inclinació natural de l’ésser humà cap a la violència, amb actuacions pertorbadores i tenses, com també emotives i tendres.